Начало / Списък с книги / Разстрелът на Христо Ботйов

Веселин Игнатов

Разстрелът на Христо Ботйов

5.00 от 5 (4 оценки)

8.00 лв.

Поръчай онлайн (-30%) за 5.60 лв.

Категория: Нехудожествена литература, История

Тип корица: Мека

Страници: 160

ISBN: 978-954-515-380-8

Размери: 13x20

Виж оценки в Goodreads
Истината за смъртта на националния герой

Кой уби Ботев? 
 
Това е една от най-големите загадки в българската история. По учебникарска представа са го гръмнали турските заптиета. Но така ли е наистина? 
 
Има ли предател в най-близкото му обкръжение? Каква е ролята на Никола Обретенов, Георги Апостолов и на другите му съратници?
 
Тази книга на историка Веселин Игнатов разравя фактите, съпоставя източниците, преследва уликите и представя разстрела на Ботев като криминален процес.
КАНОНЪТ
 
Фрагментът от ПРОТОКОЛА на нарочната комисия, който дефинира и декретира кога, къде, как, защотрябва да се е случило убиването на поета-революционер, гласи:
 
Като взе пред вид, че спомените на четниците и заключенията на комисиите, в които са участвували четници, са единствените положителни данни за разкриване картината на боя от 20 май 1876 г. и за установяване лобното място на Ботев, нарочната комисия на Института Хр. Ботев при Българската академия на науките след внимателно проучване на тези източници и грижливо обследване на самите места, прие единодушно за исторически достоверно следното:
 
1. На 20 май (1 юни) четата осъмнала на Таушаница, откъдето преминала в Лесков дол с намерение да почине и се нахрани.
 
Появилият се неприятел заставил четата да се изтегли бързо на седловината между Царева ливада и Вола, където станала първата престрелка. Тук било решено да се заемат отсрещните върхове – Купенът, Камарата и най-близкият връх на Околчица.
 
2. Четата с авангард начело с Войновски заела постепенно трите върха.
Ботев се установил на Камарата, откъдето ръководел боя.
 
Турците с превъзхождащи сили от черкези и редовна войска, подсилена с две оръдия, заели Царева ливада и южните склонове на Вола. Неприятелят се появил и по пътеката от с. Паволче.
 
3. Със заемане на трите върха четата отбивала непрекъснато турските нападения.
 
4. Следобед турците се опитали да обходят четата, за да ù пресечат пътищата за отстъпление. Това наложило Войновски с група четници да се насочи към височините на югоизток (Зъбера), за да отбие неприятеля. И боят продълж?
Вижте още