Начало / Списък с книги / Градовете на мъртвите. 150 най-забележителни гробища по света

Иван Първанов

Градовете на мъртвите. 150 най-забележителни гробища по света

4.50 от 5 (4 оценки)

40.00 лв.

Поръчай онлайн (-15%) за 34.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Други

Тип корица: Мека

Страници: 400

ISBN: 978-954-515-519-2

Размери: 16,5x23

ПЪЛНО ОПИСАНИЕ

Да губим близки, знаеш го добре,
това е общо – всичко живо мре.
„Хамлет“, Шекспир
 
От зората на цивилизацията хората приемат смъртта по различни начини и създават уникални ритуали за подготовката на тленните останки и за дългия път на душата към безкрая. Някои древни народи изпращат близките си скромно, без излишни церемонии. Други организират паради или гладиаторски игри. Едни отбелязват гроба с кръст или с каменна плоча, втори издигат грандиозни архитектурни и скулптурни ансамбли. Трети окичват мястото с карикатура на покойника или епитафия за преходността на живота, а в Далечния изток пък съграждат за мъртвите пагоди от многоетажни ступи, понякога по-просторни по площ, отколкото са им били отредени приживе.
Настоящата книга е събрала 150 от най-забележителните гробища в света – техните истории, малко познати факти от биографиите на личностите, почиващи в тях, както и богат снимков материал, който доказва, че не е задължително траурните паркове да бъдат възприемани единствено като зловещо и обладано от духове място. Значителна част от тези гробища са основен елемент на редица туристически маршрути, а също и обект на пилигримство и разнообразни култове. Много често представляват красиви носталгични градини, съхранили тонове история, емоции и удивителни факти, които разкриват неподозирана мъдрост и дават повод за философски открития.
„Градовете на мъртвите“ е първо по рода си нестандартно пътуване не само по земния глобус и през вековете, но и през традициите на различните култури, оставили забележителен отпечатък във времето с почитта към покойниците.
 
Вижте още