Начало / Списък с книги / Великите филми, които никога няма да гледате

Саймън Бронд

Великите филми, които никога няма да гледате

4.83 от 5 (6 оценки)

30.00 лв.

Поръчай онлайн за 20.00 лв.

Категория: Нехудожествена литература, Документалистика

Тип корица: Мека

Страници: 256

ISBN: 978-954-515-534-5

Размери: 16,5x23

Какво пречи на един филм, който има всички качества да спечели рекорден брой оскари, да види бял свят? Защо амбициозният „Ленинград“ на Серджо Леоне пропада само дни преди началото на снимките? Кой спира „Калейдоскоп“ на Алфред Хичкок? Какво не позволява на странния „Рони Ракетата“ на Дейвид Линч да бъде заснет? Ще разберете от тази книга.
Един филм може да има легендарен режисьор, качествен сценарий, най-страхотния актьорски състав, но притесненията на студиото продуцент, ограниченията в бюджета или творчески сблъсъци – заедно или поотделно – могат да му попречат да се случи. Дори когато снимките вече текат, събитията извън снимачната площадка могат да попречат да продължи напред, тоест снимките може да спрат и никой никога да не види вече заснетия материал. Тази книга разплита в детайли споровете, скандалите и съдбоносните събития, които обричат на забрава някои от най-великите филми, които така и не са създадени.
Ще прочетете за незавършени филми на Орсън Уелс, Федерико Фелини, Стивън Спилбърг, Тери Гилиъм и много други; тя разказва историята на легендарни несъздадени шедьоври, разплита причините да се окажат в ничията земя на „ада на развитието“, както и оценява шансовете им въобще някога да бъдат завършени и пуснати по екраните.
 
Саймън Бронд е автор на книгата за неуспешния опит на Алехандро Ходоровски да адаптира за голям екран „Дюн“ на Франк Хърбърт през 1975 г. Той е англичанин, който живее в Лос Анджелис. В продължение на 10 години е редактор и автор в Empire – водещото списание за кино в Обединеното кралство. Има многобройни публикации в издания като вестниците The Sunday Times, The Observer, както и в списанията Q и Time Out.
 

НАПОЛЕОН

режисьор: Станли Кубрик

с участието на: Оскар Вернер, Одри Хепбърн

година: 1967–1971

бюджет: 6 млн. долара

жанр: историческа драма

студио: MGM  

                           

По стандартите на Станли Кубрик предпродукцията на Портокал с часовников механизъм (1971 г.) протича неестествено бързо. Той дори намира време да обядва с изпълнителя на главната роля Малкълм Макдауъл. Докато двамата обсъждат въпросната антиутопия, Макдауъл гледа в шок как режисьорът редува хапки пържола и десерт. „Така обяснява режисьорът се е хранил Наполеон.“ Преди да се захване с Портокал с часовников механизъм, режисьорът в продължение на четири години се потапя във всеки възможен и невъзможен аспект от биографията на френския император. Според някои неговата страст е подхранвана от факта, че самият Кубрик вижда себе си като Наполеон: непримирим характер, брилянтен стратег, роден лидер. По свой собствен начин и двамата имат непреодолим порив да завладяват и да подчиняват. В рядко необмислено свое твърдение Кубрик заявява, че „Наполеон“ щял да бъде „най-добрият филм, правен някога“...

Вижте още