Начало / Списък с книги / Разкривай

Джоел Шарбоно

Разкривай

5.00 от 5 (2 оценки)

20.00 лв.

Поръчай онлайн (-20%) за 16.00 лв.

Категория: Художествена литература, Съвременна проза, Трилъри, Тийнейджърски книги

Тип корица: Мека

Страници: 336

ISBN: 9789545155543

Виж оценки в Goodreads

От какво сте готови да се откажете, за да се чувствате сигурни? Съгласни ли сте да пожертвате свободата си? Ще приемете ли да забранят някои думи? Какво толкова – само няколко думи, но пък за сметка на това ще имате уреден и точен като швейцарски часовник свят, чист до блясък и смущаващо сигурен?

Такива въпроси поставя „Разкривай“ - новата книга на американската писателка Джоел Шарбоно. Това е дългоочакваното продължение на романа „Проверявай“, в който авторката предлага на читателя да се потопи в един уж футуристичен и утопичен, а в същото време смразяващо познат свят – този, в който привидната сигурност и държавната грижа за гражданите са повод за всевъзможни малки, ежедневни репресии над свободата и инакомислието.  

Героинята Мери Бекли изживява сериозна идейна еволюция - след смъртта на майка си тя осъзнава, че трябва да подлага на съмнение всичко, което вижда и чува, че трябва да проверява думите, да задава правилните въпроси и да търси единствено верните отговори. Постепенно открива, че привидно здравословният й и уреден свят е изграден върху пропаганда, насилие и неподозирана експлоатация. Тя и нелегалните ѝ помагачи, наричащи себе си Закрилниците, подготвят идеален план, с който да сринат завинаги балона на заблудата, но начинанието е крайно рисковано и непредвидени препятствия поставят на изпитание цялата им решимост.

Критиците аплодират „Разкривай“ заради тъй актуалния фокус върху опасностите, свързани с безконтролното навлизане на технологиите в живота ни, и върху все по-осезаемата липса на критично мислене у хората.

„Вземете „451° по Фаренхайт“ и „1984“ на Оруел, прибавете щипка Стивън Кинг, малко романтика и избрани страници от „Повелителя на мухите“ и консумирайте, докато е още топло.“

 В една стара поема се казва, че търпението е благодетел. Знам това, защото Дюи ми го цитира поне три пъти на ден през последната седмица и половина. Всеки изминал ден е пореден ден, в който хората не знаят истината. И още по-лошо – поредният, в който не се знае къде са отведени задържаните... и дали изобщо могат да бъдат открити. Още един ден в правене на планове и в осъзнаване, че въпреки рисковете, които са готови да поемат тези, на които държа, замисленото от нас може никога да не успее.
Как да бъда търпелива?
– Ще действаме стъпка по стъпка – Дюи го повтаря- ше толкова често, че направо ми идваше да закрещя. – Нужно е търпение, ако искаме да успеем – настояваше той, докато ми връчваше личната карта с новото ми име. – Търпение и внимателно планиране – напомни ми той, когато подстригах косата си и дори я боядисах, за да променя външния си вид.

И нашето време ще дойде. 

Вижте още