Начало / Списък с подкасти

Списък с подкасти

The Millenium Podcast Епизод 1 с гост д-р Мартин Димитров

Издателство „Милениум" - вече и със собствен подкаст!

Подкаст (от англ. podcast) е кратко епизодично аудио предаване, което дискутира любопитни и разнообразни научнопопулярни теми.

В нашия подкаст два пъти месечно ще си говорим за всичко, свързано с книгите - от политика и история, през мистика и митология, до истински престъпления и изследване на човешката психика.

Вече записахме първи епизод, в който представяме книга 21-ва от поредицата „История на войните" - „Япония във Втората световна война"!

Доктор Мартин Димитров ни повежда на едно увлекателно пътешествие из този толкова малко познат период от историята и разкрива как самият той се е запалил по японистиката.

The Millenium Podcast eпизод 2 с гост Недялко Йорданов

Днес разговаряме с големия български поет, писател и драматург Недялко Йорданов за премиерната му мемоарна книга "Житие и страдание грешнаго Недялко". В нея авторът обобщава всичко преживяно и изпитано през неговите 83 години. От страниците на тези уникални спомени оживяват образите на значими творци и знакови фигури от историята ни - Павел Поппандов, Жельо Желев, Булат Окуджава, Тодор Колев, Радой Ралин и още много други. Всички спомени са допълнени със съкровени писма, снимки, части от дневници и са разказани с много хумор и нотка носталгия.

Официалната премиера на мемоарите ще бъде на 9 юни в театър "Сълза и смях", където Недялко Йорданов ще зарадва почитателите си и с музикален моноспектакъл!

The Millenium Podcast епизод 3 с гост Надежда Захариева

В трети епизод на нашия книжен подкаст ви срещаме с поетесата Надежда Захариева - съпругата на един от най-нежните български лирици Дамян Дамянов. Тя увлекателно и искрено разказва за паметните мигове от семейния им живот и хвърля светлина върху сложния вътрешен свят на поета.

Събраното творчество на Дамян Дамянов можете да намерите в книжарница „Милениум", както и тук - в нашия уебсайт. 

The Millenium Podcast епизод 4 с гост Ростислав Ботев (първа част)

В четвърти епизод на нашия подкаст разговаряме с историка Ростислав Ботев за премиерата на новата книга „Личният живот на Исабел Кастилска"!

Хитовата ни поредица се фокусира върху личният живот на великите владетели, а новото попълнение представя Исабел Кастилска (1451-1504) - първата кралица в историята на Испания. Животът й е белязан с редица премеждия, които каляват характера й и изграждат у нея безпогрешен политически нюх.

Колкото и противоречива да е личността на Исабел, тя е владетелят, който възражда Испания и определя дългосрочната посока на възходящото й развитие почти до модерността.

The Millenium Podcast епизод 4 с гост Ростислав Ботев (втора част)

Във втората част на 4-ти епизод на нашия подкаст продължаваме интригуващия си разговор с Ростислав Ботев за изумителния личен живот и забележително управление на кралица Елизабет І!

Кралица Елизабет | - може би най-великият владетел в историята на британската монархия, и до днес е вдъхновение и гордост за хората на острова. Наричат я Глориана, Кралицата дева и Добрата Бес, защото се възкачва на трона след редица премеждия и във време на изострени политически и религиозни борби.

Младата кралица демонстрира завидни качества и силен характер, ала плаща за това с цената на интимния си живот. Нуждата от балансирани управленски решения е предлог умело да лавира сред многобройните предложения за брак, включително и от руския вседържец Иван Грозни. 

The Millenium Podcast епизод 5 с гост Николай Поппетров

В пети епизод на нашия подкаст разговаряме със специалиста по нова и съвременна история към БАН Николай Поппетров относно значението и обществената стойност на мемоарите "Улици, хора, събития" на видния български политик и журналист Димо Казасов на фона на големите социални промени в София през ХХ-ти век.

Димо Казасов (1886 - 1980) членува в БРЕДП от 1902 г., а след нейното разцепление става част от групата на широките социалисти и влиза в партийното рьководство. През 1927 г. е един от основателите на политическия кръг „Звено", а през годините става депутат, министър в няколко кабинета и дипломат.

Мемоарите му „Улици, хора, събития" са оригинален поглед върху миналото на София и усилената модернизация на столицата, в която кипи активен политически и светски живот. Като извънредно активен участник в обществените процеси, авторът разказва за личния си принос в емблематични политически събития от началото и средата на миналия век и споделя информация и впечатления от „първа ръка" за познанствата и връзките си със знакови фигури в нашата история.

Настоящото издание е отлежавало в архивите на автора повече от 50 години след написването си и разполага със снимков материал, който ще допринесе за пълноценната ви разходка във времето.

The Millenium Podcast епизод 6 с гост Линда Иванова

В шести епизод на нашия подкаст разговаряме със специалистката по нова и съвременна история Линда Иванова относно причините за и значимите последствия от Първата световна война - един конфликт, който променя из основи света и хода на историята. 

Първата световна война е резултат от глобализацията и бурното индустриално развитие в края на XIX и началото на XX век. Тя е безпрецедентен по мащаба си конфликт, тъй като е първият, който практически ангажира цялото човечество. Бойните действия водят до жертви и материални поражения, несъизмерими с нито един дотогавашен сблъсък в историята, и се осъществяват дори на нетрадиционни места, незасегнати от войни преди или впоследствие.

Конфликтът от 1914 - 1918 година предизвиква революционен поврат в принципите на междудържавните отношения, резултатите от който в голяма степен са видими и днес.

The Millenium Podcast епизод 7 с гост Линда Иванова

В седми епизод от нашия книжен подкаст продължаваме дискусията си със специалистката по нова и съвременна история Линда Иванова относно причините за и значимите последствия от Американската война за независимост.

В днешно време възприемаме САЩ като една от най-мощните държави, която успешно разпростира хегемонията си върху голямата част от земното кълбо. Пътят към нейната независимост обаче е осеян с много препятствия и е обусловен от заплетените международни отношения през втората половина на XVIII век.